Friday, January 21, 2011

DRY CLEAN PELIK!

ok, i dah hantar my baju tunang for dry cleaning 2 kali before.
my first time, hantar dry clean dekat laundry bernama jepun dekat ikano.
my second time hantar dry clean dekat laundry kat taipan.
ok, ini cerita my 3rd time hantar dry clean kat pressto, ttdi.
orang kat pressto cakap dekat i tak boleh dry clean!!!
aku pun terkejut la kan? selama ni aku dryclean none of the laundrette cakap apa-apa pun!
sat lagi i emphasis la kan yang all this while i hantar baju tunang berbeading bagai tu dry clean ok je~~~~~
pastu satgi org tu kata, sepatutnya kena HAND WASH.
i was like, huh???
dia pun explain, dari segi material, chiffon silk, walaupun silk tak perlu dry clean. motif? but dengar je la kan?
kedua, dia pun tunjuk kat aku ada dua part dekat aju aku yang ala benang dia tertetas sikit... and beading ada yang tertarik dekat a few parts.
accordingly to him, itulah punca dry clean.
so dia kata handwash lagi safe.
so i pun dengar je la kan?
so esok i akan update hasil dia
if hazab, aku saman pressto!!!

5 comments:

  1. Just nak kongsi pengalaman i sent baju nikah 3hari before wedding..Resultnye kecewa sangat2 habis baju i manik2 warna biru turun colour tetapi manik2 cream & hijau xturun pun colour..kedai dodi tersebut tdk mgaku salah walaupun sy sudah diberitahu test dulu pd kain jikalau turun colour call sy tetapi mereka abaikan amaran saya dah hasilnye kecewa..mereka hanya mampu bayar RM250 nasib baik Jakel boleh jahit balik manik2 yang turun colour tersebut..Adakah salah dobi @ Jakel krn quality kain xbagus..papepn benda telah terjadi..so sorry long story...Pressto Ampang

    ReplyDelete
  2. babe! ni i nak cite my friend punye experience anta baju tunang die utk dry cleaning kat pressto. but instead of dry cleaning dorang wat hand wash. guess what happened? baju die rosak! then, my friend mengamuk la. mula2 die xnak byr ganti rugi. last2 my friend bawak pg tribunal pengguna and menang the case. dorang terpaksa byr ganti rugi la.. but, she still upset bcoz it's not same kann..?? hopefully yours tak jadi camtu...

    ReplyDelete
  3. peliknye! i pegi presto ttdi often tp tak pernah plak dia suruh handwash. i dont think u shld kasi kena air sbb if im not mistaken, chiffon akan shrink.

    ReplyDelete
  4. dear..kalo basuh tgn guna air suam...bkn air sejuk paip biasa..kalo air paip biasa confirm akan shrink dan pecah la
    btw baju tunang i dlu 2 laundry cakap tak boleh...
    then laundry ketiga boleh je sbb dia ada ubat khas utk baju yg ada beading n so on..

    ReplyDelete