Thursday, January 20, 2011

HELP ME CHOOSE DIAMOND!!!

ok korang, done with ring hunting. however, i tgh confuse!!!
ok, ada 3 ring, di kedai lain-lain, semua same design solitaire, HARGA SAMA! tapi ada masing2 kurang- lebih in the 4C.

ring 1: 0.50ct, F colour, VS2
ring 2: 0.53ct, G colour, VS2
ring 3: 0.57ct, G colour, SI

haaaaaaaaaaaaaaa if ada di kalangan anda expert bab diamond ni, mintak tolong sangat membantu saya.

ring 1: kelebihannya F colour, but carat-nya kurang berbandang ring 2 & 3.

ring 2: antara ketiga-tiga ring, dia yang tengah2. carat lebih pada ring 1, clarity lebih daripada ring 3. pertengahan la... cuma, berbanding ring 1, dia G colour. tp takdela kuning kan?

ring 3: carat nya paling besar antara semua. tapi masalah utama dia clarity S1. tapi besar, mesti suka kan? dah dekat 0.6 tuuuuuuuuuu! hehe tamak


So, korang rasa i patut go for ring 1 kerana colournya? ring 2 kerana kesederhanaannya? atau ring 3 kerana kebesarannya? kuang, kuang, kuang!

HELP ME! **AlL 3 RINGS, CUTTING TRIPPLE EXCELLENT.**

17 comments:

  1. wah i pn tgh konfius skrg nk cincin ke gelang ke rantai utk batal air smbhyg huu. btw i follow :)

    http://whitewallsofhermind.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hye miss X,

    my fiance and i chose mine based on color, cut and clarity than the carat. tengok pun tahu okay different league, hehe. so my pick is ring 1.

    ps:loose diamonds ke?

    ReplyDelete
  3. i'm not expert bout this actually, but u can check the diamonds between it, if the angle are absolutely sharp to each other, i think it is more worth than a carat.. :)

    for me la kan miss X :).. i'll choose 2

    boleh x kata kalau terlalu menonjol tu nak undang peragut.. huhu :P

    ReplyDelete
  4. beli yang senang nak pakai setiap hari.

    ReplyDelete
  5. miss x, cut dia macam mana? kalau cut dia better it will make the diamond look bigger.

    kalau dah harga lebih kurang. i'll go for ring 3. sebab F G tak banyak nmpak beza pon in naked eyes. lagipun bukannya ada diamond lain nk compare2 bila dah pakai kt jari.

    clarity bukan nampak pon kat dalam tu haa..
    syok woo nampak diamond bling2 seketul besar kt jari. hehehe..

    tapi..kalo u amik perfect cut mcm HOF. 0.3 pn good enough.

    ReplyDelete
  6. miss x, firstly you have to set your priority. nak yang besar ke colour or clarity?

    if it's for me, my priority would be;

    carat> colour> clarity

    i think you pun tau that clarity cannot be seen by naked eyes. so tak kesah la if the clarity is SI pun. ppl still tak boleh nampak. hehe

    but choose whatever that is worth the value of the money that your fiance gonna pay. baru puas hati. kan?

    ReplyDelete
  7. i don't know about diamond much too anddd i know its not easy to choose a wedding ring. as for me i will go with ring 2 :)

    ReplyDelete
  8. oh for me, i suggest you get the 2nd one. it's bigger than the 1st one and shared the same clarity! i think G is near colorless so still very pretty ;)

    how much is the price anyway in malaysia for the 0.5 ct? i pun plan nak get 0.5 ct too!

    ReplyDelete
  9. cha: if i were u, i will go for a ring... sbb ring taktau kenapa but mmg sangat sinonim dgn wedding. gelang probably for ur first anniversary? :)

    cicayanki: in my case, i confuse pasal semua cut dia triple excellent.... waduh. dugaan memilih.

    jooleata: hati ni pun berat mengatakan amik ring 2. but i worry the color G. sbb semua bride to be tau kot, the first grade of diamond colour adalah D,E,F. G dah fall into the next category G,H,I. adoi...

    ReplyDelete
  10. honey: yang senang pakai tiap ari pastinye belah rotan! :) takyah risau, relax je~

    si kecil: tu la... i know clarity tak visible to naked eyes, tapi i yang paranoid. but shud i really go for #3?

    moose: omg awak! saya ada cerita kelakar nak share! haritu i nak beli 0.3 but ideal cut, tapi harga dia sama dengan 0.5 triple excellent. semua cincin tu bukan habib. ok ini cerita habib, i pegi habib---saja2 gatal, so i'm not interested pun dgn HOF sbb mahal so tiba2 SA tu tunjuk i cincin biasa with commercial diamond, takde cert. omg u know wut, 0.6ct at only RM3k nett!!! (but again, commercial diamond but still diamond kan?) can u believe the price? if sesape tak kisah, boleh sgt nak beli. seriously, if my mum tak kisah benda tu takde cert mesti aku balon je. huhu

    ReplyDelete
  11. two souls: wah! another vote for ring 2. makin kuatlah instinct i untuk beli ring 2! woootttt!

    bunga: mail me, i bagitau the price. too revealing kat sini. love.

    ReplyDelete
  12. 3K for 0.6! what a steal!! but then takde cert kan? kalau siapa2 tak kesah ok je kot. tapi my husband dulu very particular about cert ni. yela die cakap nak jual beli benda yang ade value. so cert diamond it is for us. hehe.

    tapi if it's for me, 0.3++ is enough sebab even 0.4 pun nampak terlalu menonjol dekat jari i. hehe

    ReplyDelete
  13. miss x, i vote for no 2!hihi..sebab last time masa beli my ring pun kalau letak G and F side by side tak de beza sgt..why not no 3, sebab kalau S1 you kene tilik betul2 boleh nmpk tak included through naked eyes..kalau included tu merata tak nmpk,tapi kalau included tu seketul i guess visible jugak sometimes..good luck!

    ReplyDelete
  14. i vote no.2.sbb dia tengh2.hehe.i just got my ring too.but my prioriy is budget n then br the 4c thingy.cut,color and clarity then last br carat nya.hehe.lain org lain citarasa ye dok :)

    ReplyDelete
  15. owh, sah2 la saye tak bleh bg advice. my ring pun xingat dh bape karat ke xde karat ke :p

    ReplyDelete
  16. go for big carat!!! just my 2 cents :)

    ReplyDelete