Sunday, January 2, 2011

BELI CINCIN!!


hehehe saya tak beli lagi, sibuk buaat research je pasal cincin ni. :)

i'm not writing the 4C yang super-cliche tu. i bet most bridezillas dah khatam pasal 4C.

mari saya cerita macam mana nak pilih cincin bagi terjojol mata makcik2 yang banyak soal. hehe

percaya tak kalau saya ckp cincin di atas hanya 0.3ct?

baik, sekalipun ramai gegirl feeling nak own 1ct or at least 0.5ct,harga pun paling mura around RM15k!! so, let us go back to reality...
(tips ini untuk anda jika anda mahu cincin meletop, tapi budget garu kepala banyak kali. tips ini bukan untuk gadis kaya-raya. hehe)

apparently, saya pun pernah feeling nak cincin besar pasu antik jugak.hehe but anyhow, tahukah anda, wanita Asia hanya sesuai pakai 0.3-0.5ct sahaja dalam kategori solitaire. (unless kau purposely want urself to appear datin-ish..)

kenapa? coz most of perempuan kita ni size jari manis tu antara 8-13 je....so, that's the best size to choose from and.....takdela koyak sangat poket future husband kamu.

bagaimana jika bf or tunang tercinta kata budget dia hanya RM3k?
kamu mungkin boleh dapat 0.3ct but definitely bukan color D atau E... selalunya F ke atas.
toksah risau, asalkan it stays between D-G tu dah kira masih putih lagi.

ok, cukup. sila lihat tips ini, bagaimana nak jadikan cincin 0.3ct anda nampak seperti 0.5ct??!:

1) walaupun mak mertua nak kamu pakai yellow gold, belilah white gold. trust me, white gold buat cincin lagi nampak besar coz silver-white, warna tak lari sangat and dia ada effect reflection unlike yellow gold. (but if kamu takde niat nak cincin nampak besar, terserahlah labu~~ belilah yellow gold)

2) choose a thin band. kekadang ada yang salah, cincinnya sama lebar dengan diamond nya. motif? pilih cincin sehalus/setebah 2mm pun bagus, maka diamond kamu akan jadi lebih outstanding. thin one ya?

3) pilih 4prong. kamu jangan seronok nak amik 6-8prong sbb nak emas lebih beberapa gram... ;p amik 4-prong coz it looks clean,elegant. dan secara teknikalnya, 4prong yang tak banyak menyelubungi diamond anda membolehkan cahaya memantul... so diamond nampak lagi besar n bersinar. 4-prongs ni the best for round-diamond.

4) opt for a thin mounting. juga mounting yang di set tinggi. haaaaaaaaaaa maka terjojol lah diamond itu melepasi jari kamu...


***dalam keghairahan membaca tips di atas ni jangan lupa, toksah over sangat sbb kita kena selalu ingat ada org memerhati, tunggu masa nak songlap... touchwood!***

16 comments:

  1. hi. nk tanya.
    0.3 ct apa mksdnya?
    4prong apa mksdnya?

    ReplyDelete
  2. miss x, i could not agree more! when i bought my ring, these were the tips i held fast to. :)

    ReplyDelete
  3. yup. i agree with all the tips. mine is only 0.37 but with high setting, thin band, white gold and 4 prongs, it definitely looked bigger that what it should.

    but...cutting of the diamond also plays an important role. supaya diamond tu walaupun kecik tapi nampak shining..

    ReplyDelete
  4. hye miss x..
    setuju dgn point2 yg u bg tu.. :)
    i got mine E color less than rm3k. mmg time tu cpt2 grab tanpe pikir panjang. hihihi

    ReplyDelete
  5. miss x!tips you mmg so trueee! hihi..masa nak beli cincin, SA pun cakap kalo jari tak besar sgt,toksah la nak amek band/casing besar..tak sesuai..hihi..tapi, bile diamond tu da tjojol ada plak suara-suara halus yg ckp..wah,besar nye batu..nampak batu je dgn gaya2 perli cam kite ne mata duitan la pulak..damn!

    ReplyDelete
  6. Macih di atas perkongsiann tttg cincin kawennn..

    Apa yg pasti.. cincin nie cuma tanda saja.. kalau bajet lebih.. beli lah batu cincin besaq bata skali pun..

    Namun, yg pasti.. jgn diberi tekanan pd bakal suami..sekiranya beliau tak mampu.. jgn arr dipaksa2 pulak.. kesian kat dia.. byk lagik nak guna duit lepaih kawenn..

    Satgi.. sayang kat bakal isteri punya pasai.. dia pi hutang along pulak semata-mata nak tgk bakal isterinya (gumbira tak terkira) bercincin besaq gedabakk di majlis akad nikahh.. hehe..

    p.s : Chek pilih cincin mas kuning.. batu kaler biru nilam sajaa.. diamond2 niee.. tak berapa nak minat sgt arr.. (coz tau yg bakal suami chek tak mampu nak adakan semua tuee..).. terima apa saja yg akan dia berikan pd chek.. seadanyaaa & seikhlasnyaa..

    p.s lagik : Cincin besaq gedabak bkn jaminan kebahagiaan..kan?kan? Takat nak menunjuk kat org sekeliling (masa akad nikah dan lepaih majlis akad nikah).. boley arr.. hehe.. last2 kena curik.. Waduhh..! Jenuh kalut arrr kalau dah hilang cincin besaq tueee..!!! hehe (jgn maghah.. chek gurau2 sajaaa.. hehe)

    ReplyDelete
  7. cincin saye, kami berhunting berdua :) so dpt beli yg berkenan di hati. but, yesss true, if 1st instinct mmg nak white gold, beli jer :)

    ReplyDelete
  8. fariza: ct tu bermaksud carat..saiz the diamond. prong itu pula, somewhat bracket yang mencengkam the diamond tu, hold the diamond.

    liyana: kan? i sure will to... :)

    moose: omg!!! hig-five! adakah awak beli di le lumiere? i ada berkenan satu ini dekat le lumiere. huhu congrats moose!!!

    ReplyDelete
  9. sk: untungnye uuuuuuuuuuu. beli kat mana yang? manalah tau, my luck pegi tgk2 dapat jugak the price... huhu

    anes: betul2... kita sebagai gonna-be-wife yang prihatin kene ikut kesesuaian jugak... huhu asalkan cantik di mata and poket husband tak nangis... ;p

    reen: yang, harus hunt berdua kan?? mcm kawan i kesian sgt, niat mak mertua dia baik tolong belikan dgn kakak ipar dia. but apakan daya, dia beli yang diamond kecik2 ada banyak tu, one of the diamonds hilang ok? sedih... good that u hunt for the ring berdua, afterall kita yang nak pakai, kan? muahx!

    ReplyDelete
  10. miss X, i too agree wth all the tips you have shared here :) my engagement ring fits most of the tips you gave except i took 6 prongs and platinum band, hehhe. looks like saya terover seronok at #3, hahahaha!

    thanks for the tips anyway! happy wedding planning :)

    ReplyDelete
  11. cicayanki: wow platinum band is wayyy better kot! Lucky u,darl!

    ReplyDelete
  12. i ade tips from my friend yg kerja kedai emas..kalau dipaksaaa gak beli yellow gold..just buy it n pegi la suruh dia celup white gold...samaaa je rupenye nanti..plus it will have resale value(walaupon agak keji la nak trade in cincin kahwin kan..hahah)
    occasionally i akan celup n polish balik my cincin kahwin so it will look super shineyyy and new!

    ReplyDelete
  13. nuwoo8: kak nurullllllllllllllllllllll!!! how r u? nyway, betul jugak. bila mak mertua tanya mana cincin yang dia bagi, cakap je tinggal kat rumah ;p boleh? harus perang dunia ke-3 kan? ;p

    ReplyDelete
  14. u can try check out Faiq at BSC. the cut is nice and price ok ;)

    by the way..ur OV fren diam je aftr ckp nak jumpa at OU area. do u hv their HP num??

    ReplyDelete
  15. farah: h i'll sure go thereeeee :) btq, faiq tu brand dari mana ye? oh i think they're busy this month. anugerah skrin baru selesai, pasni AJL.. mungkin lepas tu baru dia attend kot. nnati i tanya dorg...

    ReplyDelete
  16. Faiq tu Dubai isn't it? Btw miss x, ur tips r great. Yg penting, moderation lor. If u choose wedding ring solitaire la. Kalau band, Susah jgk nk cari yg masih ada after value.hearts on fire r not bad, but there arent many design.but u cn always customize.$$$.tp utk b2b,apa2 pun pilihan,hati2 lah.insist on testing e purity of e diamond.there r 99% manmade diamond sold n it 100% looks like diamond.gud luck!

    ReplyDelete