Sunday, October 23, 2011

MALAYSIA FASHION DESIGNER - DRESS INSPIRATION

nikah: waist swarovski details :)



ellie saab lace dress, to die for!!!


ALRIGHT, face the fact uols! -- we are not fashion designers but we have so much to explain.
"you, i nak macam ni macamni , tapi leher kena macamni, lengan dia pulak nak macam ni, kat bawah kaki baju pulak macamni..."

Berapa banyak MACAM NI?
because we (women) have so much imagination -- beyond imagination? ;p
even worse, most of us , ramai yang fickle minded (mudah benar cik kiah terpengaruh dengan magazine, tiap minggu jugaklah berubah design dalam fikiran)

I have foundation in arts since I was a student in Cenfad before masuk MMU, then masuk UiTM :)... reti lah sikit2 tak banyak pun ;p but still, bukannya expert sampai tahu semua benda, cuma ada kelebihan sbb suka membaca.

Mampus la nak explain segala neckline kat designer ka n? -- scoop, princess, V, round dan bagai..... Mampus la nak explain pasal lengan - cap sleeve, long sleeve, dll.... so yang mudah adalah berangan---macamana nak berangan? terjemahkan angan2 anda di dalam sebuah lukisan atau foto ;p

myself--- i sketch a few designs (studied the designs before deciding on them)
kunci kata utama, SEDAR DIRI:
1) saya berbadan gempal maka leher kena V-- jangan sesekali boatneck
2) saya berbadan gempal lebih ssuai bebraju gelap (tapi org tua suka jugak baju putih-cream)
3) saya berbadan gempal, kena pakai 2pc atau kena ada detailing dekat pinggang
4) saya berbadan gempal, jangan banyak sangat beading from shoulder to waist-- if not nampak heavy body i yg gergasi ini
5) saya berbadan gempal, pakai pb/spanx --- kalau nak rasa lebih confident, perlukan veil supaya amik gambar takyah pikir lemak di area tali bra... betol tak?! ;p hahahah
*jika badan gempal, janganlah feeling nak pakai tube dress, sleeveless, atau pun wedding dress ala2 cocktail dress paras lutut ye. tak pasal dikeji tetamu ;p*

so untuk baju nikah i bawak a photo of kate's second dress for evening reception--- ada detailing di pinggang, maka itu yg saya request kepada desginer. pada masa sama, mohon buat flowy pleats dekat pinggang-pinggul, supaya tak lekap di situ... risau kalau duduk bersimpuh terbojol perut iuols!! yang pasti kate middleton is super skinny, gamba tu bukan feeling diri sendiri-- cuma nak tunjuk detailing kat pinggang je, sbb takau nak explain camana kat designer secara tepat. ;p

utk baju reception, saya inspired by Ellie Saab 2011 collection, Auriga.... the lace dress sgt cantik! sekali lagi, saya bawa gambar tu bukan sebb feeling kurus, but nak tunjuk the v-neck dress and lengan 3quarter and kain meleret (but mine, i want chiffon--- atas je lace)


mudah kan bawak gambar?! so apa lagi, start googling, print (ada colour lagi bagus) and bring the photo to your fashion designers! if designer macam taknak buat... tanya dia setahu i designer boleh buat semua, sekrang ni u boleh buat atau tak?"... sbb fyi, sbrnya banyak designer di malaysia ni pakai tailors kat luar sana tuuuuuuuu! kekadang tu bukannya depa teri, tau melukis jek! so kena tanya bebetul.... :)) happy dress-making babes!

6 comments:

  1. love baju kate tuh! ish, rasa nak kawen lagi jer. hehehe

    ReplyDelete
  2. *jika badan gempal, janganlah feeling nak pakai tube dress, sleeveless, atau pun wedding dress ala2 cocktail dress paras lutut ye. tak pasal dikeji tetamu ;p* --- BAHAHAHAHA. i like this statement.

    lps ni u bole consult BBF psl design2 ni ikut bentuk bdn lah :)

    ReplyDelete
  3. nice taste..... tak sabar nak tunggu u big day!!!!

    ReplyDelete
  4. i wish u post it before i send my baju..nmind..cant wait to see d dresses!

    ReplyDelete
  5. sbb tu la i suka baca blog u. sbb badan u tak kurus, and me too :P

    ReplyDelete
  6. Hye dear,

    first time drop by to ur blog and rasa nak nangis... I shud have read this before my engagement day...huhu. sbb i ni x kurus, mok mok...and baju tunang jadi issue a week before my engagement...nasib baik tak disaster...

    Will be ur pembaca setia after this...

    ReplyDelete