Saturday, September 25, 2010

HOW TO SAVE BUDGET (MY VERSION)

hello, edisi save budget --- erkk my version. baik, apa yg pada saya penting & tak penting sgt. yg penting boleh splurge, yg tak penting carik sampai ke lubang cacing yg murah ;p

jadi....

1) Nikah (of course yg penting nawaitu nikah, saya senaraikan yg duniawi)
**nikah ni ala-ala pentingkan diri sendiri konsepnya. sbb all eyes on us :P

yang perlu spend:
- makeup sooo important coz kita duduk bersimpuh,families, friends and guests dekat ngn kita in one space. kan? jadi utuk makeup nikah; SPLURGE! suggestion: Sue Cantik RM950
- baju seperti make-up baju nikah penting sbb semua org rapat-rapat, keep it simple and sweet. fitting penting sbb gelebeh mana2 bahagian pasti disedari. suggestion: Rizman Ruzaini around RM1500 (without kain)
- photographer: sampai ke mati ktia nak tgk moment nikah kita. jadi photographer harus hebat! capture detik sayu and gembira hari nikah. suggestion: Syahrin Aziz (for nikah) around RM2500
- saya cadang takmau pelamin nikah; tapi ada plan nak letak stage kecik; like 3 X 3+bantal nikah, 2 pasu bunga sweet. suggestion: DIY, RM200
- pakaian keluarga kedua2 belah pihak utk kenangan. saya rasa sgt penting sbb time ni la boleh byk2 group photo. time reception nanti sure busy. pilih plain; kasitau family and friends; keep it smple; no need beading bagai. Suggestion: beli siap kat PKNS or tempah = RM100 je sorg.
- ambience; walaupun tak masuk dlm gambar pastikan tetamu leka dengan suasana-- wangikan ruang. pastikan bersih, kemas dan cantik tempat nikah.suggestion: Mark&Spencer room freshener

yg no need spend sgt (pada saya):
- bunga telur, kad, favors; pada saya tolak ke tepi. sbb yg datang nikah ni usually gerenti datang reception. kasi je time tu :p

ps: personally i want a small-beautiful nikah attended by around 20? cukup kadi, bakal suami, keluarga kedua2 belah pihak and saksi :)

2) Reception (Dewan/ Hotel)
**reception ni konsep pentingkan tetamu; diri sendiri tolak tepi.

yang perlu spend:
-top of the list adalah FOOD. ye, sbb masuk perut org. remember; an angry man is a hungry man. so jgnlah makanan tu tak sodap. sbb if tetamu lapar, makanan tak sodap; semua mende kat majlis dia kata hodoh ;p Suggestion: Suri Catering / D'saji RM25-RM60 per head.
-favors kedua sbb serious penting, sbb benda tu untuk tetamu jadik kan kenangan. tell me, ada ke manusia tak suka hadiah? apatah free... hehe kan?? :) Suggestion: item+makanan in it (both dapat)
-venue, venue,venue. jgn complicated direction nya and pastikan usahlah hotel yg parking sampai RM20! serious ada ok?! kalau cvalidate pun RM8. Suggestion: Dewan Bukit Damansara/ Dewan Perdana Felda (parking free!)
-meja beradap; mungkin ada yg amik ringan. ingat, wedding ni about our family and relative. tak usah la dok sebok sgt nak dapatkan tarikh VVIP. passtu time makan beradap mak bapak pun tersisih sbb kena bagi laluan depa dok sebelah bride. betul tak?? so, ini majlis kita... toksah la sibuk nak pk duit rolling... alamak!
-grand entrance: penting sgt, sila pilih lagu bersusaian if tak pakai kompang. Suggestion: From This Moment
-pakaian keluarga sgt penting; yg striking;(janganlah hitam/putih/merah/pink; necaya ramai tetamu warna tu) senang tetamu kenal, if nak cari pun senang incase ada any problem :p Suggestion: Orange
-pelamin meletops (ikut citarasa/ budget wise ok) Suggestion: Deen Gemilang or NGI (alamak!)
-photographer: ingat ye; if majlis malam, bukan semua photographer hebat nite event; so sila tgk portfolio majlis malam depa. Suggestion: Nazim Zafri around RM2500

yg no need spend sgt (pada saya):
- make-up and baju tak sepenting nikah. kenapa? sbb semua org pandang kita dari jauh je.
- if majlis malam make-up; demi gambar yg cantik biar tebal sikit. jangan feeling nak natural colour time ni. tak kena gaya. lihat Linda waktu kahwin ngn Que. scary (my opinion). Suggestion: Ayang Kamell RM600
-baju yg penting lebih lip-lap daripada nikah. design wise tolak tepi, asalkan nampak for dinner; time ni pulak jgnlah feeling nak jadi minimalist sgt. if pakai plain evening gown takpe, but if pakai plain kurung tetibe, erk... Suggestion: Ntahlah,asalkan lip-lap. :)
- kad kahwin keep it simple like RM2, sbb Rm2 tu haruslah bukan hardcover kan? gerenti org buang. if kad ekau nak grand, buat betul2 grand sampai depa simpan jadik kenangan yg ala-ala RM20... alamak. Suggestion: simple- LH creative, grand- Raja card (Indonesia)
- video tak perlu, hang nak atyang kat mana lagi? if nak video jugak, better buat time nikah. buat videoshow time reception and keep the sweet ceremony.

3) Bertandang (rumah/ dewan komuniti)
**majlis menjaga hati belah lelaki

yang perlu spend:
-satu benda je. MAKE-UP!!!!
penting sbb benda lain semua belah laki decide. so pastikan muka cantik :p majlis,pelamin,food: serahkan je kepada keluarga lelaki if cantik, alhamdulillah. if tak cantik, reserve your comment.seriously. ini kerana melibatkan pihak sana, takmahu ada yg tersinggung. JANGAN SESEKALI MASUK CAMPUR aka JANGAN JADI BRIDEZILLA jika melihat warna tak matching sbgai contoh. HAHAHAHHA

yang no need spend (pada saya)
- baju tempah kat tailor biasa je. if nak lagi budget, sewa je.

Sekian, terima kasih.

Please share jika boleh cut lagi budget ni, tanpa mengenepikan nilai2 MUST HAVE ok? ;p

16 comments:

  1. miss x, yr review is hilarious BUT very useful indeed haha. this is so going to be in my reference book! thanks babe :)

    ReplyDelete
  2. hee..yg perlu spend tuk nikah tu mmg perlu!kalau nak videographer boleh?ceh,menambah spending pulak..haha!macam i maybe majlis kat rumah, so mesti tade mini pelamin for nikah kan?mesti kira pelamin tuk sanding esoknye..kalau nak save lagi, nikah malam hari lepas tu terus berinai, or buat satu hari terus dari pagi nikah and sanding tade berinai kot?hehe..bukan nk kedekut pggil orang kejap2 datang mkn, tapi save budget kan..hee :D

    ReplyDelete
  3. nice one :)
    mmg tengah fikir pun apa yg perlu spend on majlis bertandang. thats it, make up only!

    ReplyDelete
  4. i agree with u pasal bertandang. make-up penting! hihi. baju sewa sudah. amek pakej lengkap.hahaa

    ReplyDelete
  5. yang penting for me regardles of what event it is - baju, photographer and make-up. sebab klo event tu turun out macam taik pun if we look back at good photos taken by good photographer with pretty make-up on and beautiful dress, sure takde benci n stress sangat bila ingat balik.

    miss x, i'm minimalist. so baju i pun semua minimalist je rupenye. takde liplap pun even tandang nanti buat dekat hotel. so camno ni?

    ReplyDelete
  6. wahh.. byk lg rupanyer.. phewww~

    ReplyDelete
  7. hihi..baju harus lip lap =) dr jauh dah nampak peranten..

    ReplyDelete
  8. liyana: hahahhah i mmg suka mengarut.

    anes: i think video nikah is a good idea, bt reception, not sooo...

    two souls: kan?????

    ReplyDelete
  9. cik belle: woww good decision! wise, evry wise :)

    moose: betulllllllllll!!! like after 10 years? hahah sure kita bukak album balik kan? if poor makeup, we'll sure laugh at oursef out loud! hahahah moose, tambah skit je lip-lap kat baju kat hotel tu... dewan ambience and lighting purpose.

    jaz: huhuhuhuh

    hana: betul, once and for all kan. baju reception je mak buat liplap nanti uols!

    ReplyDelete
  10. byk point u miss x kat entry nih..hehe..& some are funny..pasal bertandang tu stuju!! xmo jd bridezilla belah pihak sane plak..tunang sy ade makcik yg buat andaman, so amek full pakej ngn makcik tu..adeh,, x dpt plak pilih MUA idaman..huhu

    ReplyDelete
  11. ohh..i rasa nanti i nikah,video ialah salah satu must have!! nanti boleh tunjuk kat cucu wahahahaha..

    and moose, maybe u boley pegang heavy hand bouquet n heavy beaded veil to balance your simple dress??

    ReplyDelete
  12. agree with moose. paling penting make up, baju n photographer. all eyes on us! i mean - selalunye on the bride je kot? HAHA :D
    i love ur nikah style which im gonna do that too, nikah dihadiri oleh kedua-dua family, tok kadi, saksi and my bff. itu saje.
    ruang nikah haros presentable bukan dr segi deco tapi kebersihan dan keselesaan, which i totally agree with u babe!

    ReplyDelete
  13. dah lame tak drop by sini. rindu u la sis. ahaha. this will be the best guide for me. akan simpan ini as rujukan. thanks sis!!

    ReplyDelete
  14. i pon nak videographer utk nikah jeeee; although mr.boyfren tak agree! takut die tak dpt lafaz nikah dgn satu lafaz :P lol.

    ReplyDelete
  15. niza: ckp kat makcik dia,u amek semue item in d package, makeup je nak amek mua lain. She'll dfintely faham. Chenta: a very good point! Beaded lace veil to compliment d plain baju. Mesti gorgeous! Lynda: kan?? I personally think nikah biar intimate kan? Sbb tak gune if ada kawan parents or relative bau bacang dat we dont even know them! Motip dtg kan?

    ReplyDelete
  16. osh: sis,u ni mmg loyal reader n very active in mberi comment.good! I love u! Huhu Ash: awak persuade ur bf,tell him sekali lafaz or 88kali ke,itula kenangan dat will make u smile evrytime tgk cd tu.if begaduh ke,berantakan ke cepat2 pasang cd time nikah! Huhu biar dia igt d sweetest moment tu..huhu terus berbaik.. Huhu

    ReplyDelete