Tuesday, May 31, 2011

KAD KAHWIN SAYA-- DOCOCARDS, JAKARTA

ok. saya baru pulang from jakarta.
dah byk berubah since i pegi after raya tahun lepas.
every year mmg pegi jakarta 4-5kali coz my mum selalu visit her close friends sana.
kalau anak-anak her indonesian friends kahwin pun my mum pegi.
so, i serahkan everything to my mum coz my mum cakap indon pun fasih since she studied medic at UI for 7 years, 8 year total in indonesia. so bab jalan pun, cab driver tak boleh tipu kitorang, my mother knows every single daerah there... so i la yang untung ada mak yang comel itu ;) (i mmg fail cakap indon, better i memartabatkan bahasa malaysia je.. huhu)

so i dah tempah my card dekat dococards.
some of u mungkin pernah came across this vendor sbb dia ada official website.
but how to get there?
ok, cakap dekat cab driver untuk tuju ke arah mall of indonesia, MOI---
lalu je depan MOI, if the gigantic mall is on ur left, cepat-cepat pusing kepala kat kanan.
ada business buildings betul2 depan MOI. so mintak pakcik cab u-turn.


korang akan nampak kedai ni.
dococards terletak di corner lot.
they occupied 2tingkat blok kedai tu... tapi tempat showroom and bincang di ground floor.



ini price list dococards (sorry, blur...)
but basically dorg mmg tak boleh nego. (harga total je nanti dia tolak sikit, sikit je la)
however, with this price list at least we know kita tak ditipu... kan?
lihat list... kalau beli 500pcs above dapat murah.
makin sikit, makin mahal--- 400pcs,300pcs,200pcs,100pcs; harga lain-lain.
from the website i seriously mula2 ingat ada range of cards dia Rp6ribu... rupanya, tak.
dorang tak tipu cuma tak mention harga tu untuk kad + envelope sahaja.
tapi tak termasuk printing on envelope, printing in card, embossed, debossed, ribbons, material, semua bergantung kepada client requirements.



***

DOCOCARDS adalah vendor HANDMADE CARDS.
and all cards ada hardcover; dari yang murah ke yang mahal, yang tampal ke yang laser, yang leper ke yang box-- semua hardcover.
maksudnya nothing is impossible.
semua boleh custom, every single detail.
***



yang ni paling murah dalam kedai tu Rp6000
and yang satu ni je lah harga Rp6ribu, the one and only.
but for the price u pay, real life kualitinya kurang di mata saya.
kertas yang diguna untuk cover mmg ada design2 tu, but no texture.
yang tulis invitation kat tengah2 tu pun kertas je, tampal.





haaaaaaaaa... yang ni dah kira ok.
price bermula Rp.8000
tingkat atas sekali: dengan kerawang--- Rp11ribu
yang bestnya, warna ada sampai berpuluh2 warna, u can choose from.
kerawang pun boleh custom letak nama korang.
but with extra charge and kena tunggu 2bulan utk siap kalau ada yang custom.
kedua dari atas: untuk baby shower...
2 rak bawah: semua antara Rp9-15ribu.
yang tu lah yang mula2 saya nak...
yang macam stripes merah tu, tapi i nak tukar warna.
(any design boleh tukar warna & custom, best kan?)
kalau takde apa nak custom, boleh siap in 3days. best kan???




yang ini pulak...
tingkat atas sekali: macam mini frame utk letak table numbers. tak tanya $.
tingkat kedua dari atas:
kiri- laser on hardcover harga start Rp.13ribu
kanan- bouquet on card, harga start Rp.15ribu
2tingkat bawah: harga antara Rp.9ribu- Rp.15ribu




close-up yang kerawang tu.
mula2 i suka, bila pegang... my mum terus tanak.
rupana the kerawng bukannya besi macam brooch.
kertas ke rupanya....





alrite, bermulalah adegan kad mahal.
yang kotak bermula Rp.20ribu
yang kotak-velvet macam bawah ni Rp.25ribu (untuk 500pcs and above)
kalau nak kotak camni, bukan velvet Rp.23ribu
lagi banyak beli, lagi murah.
kalau kurang dari 500 lagi mahal.




say tanya ada tak orang malaysia tempah dekat dia.
she said adalah, tapi tak ramai.
so owener dococards keluarkan a few cards.
and i found this card.

sorry have to super-minimize the photo.
but i'm sure they didnt datang tempah themselves.
sure the wedding planner.
but the card is indeed very pretty!
custom in every single detail.
the best part, the owner taktau pun siapakah pasangan dalam gambar tu.
so, bukan niat dia nak bagitau that she did for the royal couple.





me and dococards owner, ibu grace.
tengok, banyak kan cards?
and sebab dalam kedai, ada aircond semua... faktor utama my mum dtg sini.
my mum ada masalah dengan tempat ramai orang.
anyway, dia pun sakit lutut tak larat nak jalan and redah orang ramai.
i ajak pegi pasa tebet mmg dia taknak sbb stall kecik2, orang tolak2.
plus, my mum jakarta friend cakap pasar tebet kualiti kurang (sibuk je makcik tu!)
how i wis i dapat pegi pasar tebet, at least boleh buat review comparison.
untuk her convenience, this is definitely the best since it's a proper shop.





di dococards, resit pun professional.
so my mum suka la, sengih je.
they don't even fold the receipt. they put in a soft pink file for every client.
so my card jatuh Rp.16250, tapi ibu grace bagi Rp.16125 (sikit je discount nya)
itu tak termasuk harga printing on envelope lagi.
tak termasuk printing dalam card lagi.
tak termasuk emboss lagi.
tak termasuk shipment lagi.
so bila ibu grace hitung-hitung, jadilah agak tak reasonable for a card sbb saya orang biasa2 je...
bukannya anak VVVVVIP pun. :(
so saya sedikit sedih walaupun mak saya bayar.
sedih la juga sbb bazir la jugak. :(
kena bayar 50% percent dulu.
dah siap lagi 50%.
(sorry kena tutup harga full)


walaupun saya sedih, bak kata tunang saya bersyukur je la, itu rezeki saya...

on a positive note, service dococards mmg tiptop as claimed by ibu grace.
1) dococards akan email layout, boleh ubah every single detail sampai puas hati
(font size, font type, lets say warna pink boleh tukar sampai 20jenis pink sekalipun sampai puas hati, layout, embossed ornaments, etc... semualah)
2) dalam masa seminggu lepas setuju dengan layout yang dihantar dococards via mail.
kita boleh pilih 3 warna pilihan.
3) dococards akan courier REAL SAMPLE tiga cards ikut warna pilihan.
(so kita boleh pegang, and tengok hasil final)
4) pilih which one and dococards akan print jumlah yang kita nak.
5) boleh ambil lagi 2bulan (sbb custom)

kad, pelamin, baju, favors, semua ni penting, tapi tidaklah sepenting my life after marriage; itu lebih penting. apapun, im thankful ada emak yang menyayangi saya, tunang yang memahamin saya, dan seluruh isi keluarga and my good friends yang baik hati.
all i'm asking adalah perkahwinan yang berkekalan.
insyaAllah.


ini details DOCOCARDS:


will update on hotel where our family usually stay.
where to eat and so on...
till then.
love.

14 comments:

  1. xpe...anggap je tu rezeki kawen..mak belanja.. kawen sekali sumur hidup ja,... bagi mak puas hati and hepi =)

    apepun..i doakan semua berjalan lancar!!

    ReplyDelete
  2. bestnyaaaaaaaaaaaa dia dah buat kadddddd.lisa tak terjah kedai kad lagi ni.org dh tye2 mana kad mana kad huahuahuahua

    ReplyDelete
  3. mrs chenta: awak fikir sama macam my fiance.. tu lah, pk balik anggap je la rezeki... ada kurang-lebih sana-sini. couldnt ask for more.
    thank you darl!

    lisa: huhu takpe, sbb kad 3months before majlis baru tempah takpe... :) i pun sbb ter-tempah... haha

    ReplyDelete
  4. Saya dah pi blog awak. Ure soooo sweet cheqmoomoo! Nanti saya re-tag awak!

    ReplyDelete
  5. i know how u feel. tp tulah xkan nk go against ur mum kan. Sometimes as mum pun they want only the best for their daughter. so anggap je lah tu rezeki and lebih baik dpt gembira kan hati ibu sendiri di samping dpt kad kahwin yang gorgeous tu!

    ReplyDelete
  6. Omey: itulah... I kene fikir positive je. To us, a simple card will do, even fb invitation is stil ok. But to our parents, they dont want to bazir but on another hand they dont want to look stingy either... Hurmmm i pun positive je skrg ni. Mula2 je tekejut. To me, let her be. Thats her money, she doesnt owe anyone a single cent, that makes me happy enuff sbb she's happy that way. Aggp la rezeki i... Tq dear...

    ReplyDelete
  7. mahalnye.. i pon baru balik from jakarta.. tapi tempah kat pasar ramayana je. kat situ boleh tawar sampai pengsan.. imagine my card dari belas2 tawar2 dapat tak sampai 5k...

    ReplyDelete
  8. miss tatie: bestnyaaaaaaaaaaaaa! myself is a bargain hunter! i suka dgr kalau daapt harga best... but too bad, my mum ada je alasan dia.. sakit lutut, sesak la, tak larat jalan la... haish. bukan rezeki i nak carik and bargain2. kalau dulu-dulu my mum ok je pergi tanah abang all, sekarang je.. paling kuat reda pun cempaka mas, which is still not as crowded. please share!

    ReplyDelete
  9. waaa, pk byk kali jgk nak gi indon buat kad kawen. hehe. lucky u. dont forget hanta satu kat I taw :)

    ReplyDelete
  10. Miss X,Thanx for the info!july i jgk mahu ke jakarta and bandung utk hal2 card, kain baju and etc..

    ReplyDelete
  11. hidayat: insyaAllah ok... sbb rupanya i dont even need courier. around 7pm tadi doco call cakap total 42kg... so boleh pack nicely, check-in the boxes je :)

    mawar: please go thereeee.. not all mahal. trust me dekat dococard yang Rp.8-10 ribu pun dah cantik. and good quality. i mmg confident, sbb it's a proper shop, billing , receipt all done properly. insyaAllah kualiti terjamin dekat dococards.

    ReplyDelete
  12. I visited Bandung just recently. Cheapest for hardcover card I surveyed was about 5500 rupiah. Quite cheap and the material is good too. But I figured it would be too troublesome to bring back those cards home though all of my family members came along.

    I agree though, sometimes the parents are just excited for the children, especially kalau dah perempuan sulung :). Just like my mom. She picked the card herself and paid for it so who am I to say anything right? Like you said, anggaplah rezeki orang nak kahwin :). We made ours with kadkahwinku. Went to the studio and surprisingly, the price is reasonable for a hardcover. Nice material with ribbon and all. Selalu jumpa price range Malaysia RM 4.50 and above right? Mine is cheaper than that :)

    ReplyDelete
  13. I feel better reading ur comment... Ya, ptolly bcoz im the only daughter. I think that's the major reason why... In jakarta, cheapest for hardcover is rp6000. Bandung slightly cheaperla.. But anyhow, definitely way cheaper than malaysia... Lagipun my mum chose the box type. Afterall, it's consider worth it kalau nak banding dkt msia maybe rm8 tu hardcover biasa je.Tu la, i mmg kena fikir positive... She paid for em, so i cudnt ask for more... Haish mungkin some other areas, i'll be extra careful--- pay a visit pr take a peek by myself before i bawak my mum haha

    ReplyDelete