Friday, June 3, 2011

BACHELORETTE PARTY vs BRIDAL SHOWER!




hello peeps,

i always wanted a bridal shower--- not a bachelorette party.

i'm not a fan of kinky party--- since we never know, if photos among friends might be used for some other puposes when friends become foes. haha who knows. paranoid.



i had oraganized bridal showers (4 times) and bahcelorette party (almost 10 times)

and... duit tak datang dari langit remember?

if our friends are among the rich kids, it's ok... but what if they are just like us--- work hard to earn every single cent for a living?

hahah i rasa 50% of bridal shower/party i pegi--- mesti ada sorang dua yang jenis berkira. trust me. mesti ada. hahaha



say, party for 20pax---

let's say if we get a proper hotel room = RM300

we order food = RM300

goodie bags for everyone = RM200

games = RM100

deco = RM100



man, that's a whole sum of ONE THOUSAND!

takkan la friends nak bayar semua kan, i so kesian...

cause yang oraganize usually close friends, so i lagi kesian.



organizing at home? no privacy

organizing at restaurants? = ok for bridal shower but not bachelorette party

organizing in pubs/clubs = we have to think about some friends who are not comfortable steping in those kind of places.

kan?



i'll definitely have one simple bridal shower for myself; definitely organizer is my bestfriend.

but, as kawan yang bertimbangrasa, i'll fork out RM500. :)

i think it is mean to let your friends use their money for everything.

it's just unfair.

kan? sweet tak i? ;p



ps: hakikatnya, sbb tau diri sendiri fussy. so i need to know the venue, the theme and etc... HAHAHAHAHA

8 comments:

  1. hahaha.. quite okla, it for you, and you spend it too.. no sweatlah cmtu..

    :D

    ReplyDelete
  2. miahahah.i got the point.i can feel you.sbb i pn ade kawan yg well..semua rich kids kerja bagus nak buat tmpt2 mahei je.but kene consider jugak la kan if ade among friends yg tak berapa nk keluar duit sgt ke apa.ok la cara u tu.half2.hehe.(wondering ada ke kawan i nk buat bridal shower utk i hahaha. i tak pernah attend 1 pn stkt ni ;p)

    ReplyDelete
  3. ohh, i tot kite mmg klua duit sendiri. rupanya kena collect eh? I pon cam lisa, ade ke org nk buatkan utk i *wondering* ehehe

    ReplyDelete
  4. Jooleata: true... Bcoz utk i, so kenalah generous... :)

    Lisa: nanti adalah tu... U arrange, then suruh ur bestfriend deal with d invites

    Hidayati: kat msia ni, budaya kita kena initiate dulu, pastu as i said b2b pun kenalah bg sumbangan sikit so kwn yg organize tu sejuk hati sket :)

    ReplyDelete
  5. wah!xsangka:)maniss nyer u miss X.hehe. :)leh r g bridal shower miss X t.chewah!:)

    ReplyDelete
  6. dulu teringin jgk tgk org ada bridal shower sume..tapi tak sempat hana nak try..huhuhu..takpelah, ada rezeki baby shower pon jadiklah..hehehe

    ReplyDelete
  7. dba: hahahah nanti 10blogger terpilih akan dijemput untuk menyertai. terutama yang setia dengan blog missX. huhuhu

    hana: tak sempat ke yang, takpe... mmg baby shower sempat. insyaAllah... :)

    ReplyDelete
  8. Me tooo...I preffered bridal shower, sebab tak tahu time bachelorette party nak buat or behave macam mana, haha. Sebab kita just nak initimate setting untuk spend time dengan bffs kita kan

    ReplyDelete