Monday, August 8, 2011

PELUKIS INAI TAK PROFESSIONAL!!

Rezekinya sikit sebanyak datang dari blogger.
After one of d bloggers wrote good review about her artwork.
so masa tu saya rasa rezekinya mencurah kerana other bloggers start to notice her artwork.

But too bad, sbb tu orang kata-- melayu ni pandai berniaga tapi tak pandai maintain perniagaan.

Seriously, every single bride who's looking for henna artist majoriti akan cari dia kerana superb review oleh one of the famous wedding bloggers.

But hari ni dah masuk email ke-2 i dapat drpd bride mengadu masalah si polan.

Kes 1: blogger mengadu si polan kekwat. Blogger berseloroh tanya kalau boleh diskaun sikit... Si polan boleh jawab, kalau u rasa mahal tak payah la amik i.

Kes 2: sehari sebelum perkahwinan blogger ni, si blogger call si polan utk remind about berinai the next day. si polan boleh ckp dia takde transport so takleh datang. Last minute ok???! What the heck??? At least paling busuk pun bgtau la one week before! Anddddd duit dah bank in kot!


I slalu je tgk makeup artist naik cab dtg rumah pengantin. Talde masalah pun. Awak tu pelukis inai, bukannya buat pelamin ke, candy buffet ke yang perlu angkat banyak barang!

So mendengar masalah ni, i cuba la siasat. Kelakar jugak ada org nak business, tapi mcm taknak business. 4kali i email, isi form bagai dkt blog dia bagai....Sekali pun tak reply! Not even once!

Seriously babe, bloggers put high hope and look upon ur hasil kerja kerana they believe ur talented dek review baik drpd blogger yg pernah jd client u, but if u keep doing this... baik jgn business. Seriously. Tuhan bagi laluan awak cari rezeki, tapi awak tutup rezeki awak sendiri.

Ps: perkahwinan ni besar maknanya apatah lagi bagi bride yang mengharap, yang ada expectation. Jgnlah hancurkan harapan seorang pengantin dgn alasan yg tak profesional. Ambil ikibar ya? BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

16 comments:

  1. :( Sungguh tak professional. I'm still looking for one though, any recs?

    ReplyDelete
  2. hessh..sape ni..??nak tau voley? share wif me eh dear? email me maernee@gmail.com. tqvm!! :D

    ReplyDelete
  3. who's the henna designer and who's the famous blogger? *rolling eyes*

    ntah apa2.nk bisnes ke xnk.bole jalan la..haish

    ReplyDelete
  4. ouchhh... takutnyer dengar. salah sorang yh u penah list dulu ker??? email me bleh ct_mai82@yahoo.com
    tqvm

    ReplyDelete
  5. blogger favourite i yang review pasal dia.. anyway, she's lucky dpt service si polan ni sbb si polan ni mmg talented. mungkin after nama dah famous si polan pun mengabaikan customer service. so, choy la! bakat tak ke mana kalau gitu attitudenya. clue: HRS

    ReplyDelete
  6. from ur clue i dah jumpa sape org tu...=) A****A rite?

    ReplyDelete
  7. ohhh, i baru je buat review pasal henna last week. i know i bkn ur fav blogger (haha, perasan japp) but i hope its not her. coz i already admire her works soo much. ngeeee~~
    btw, time survey vendors hrtu this kinda of unprofessional services yg i takut sekali terjumpa. kesian, org nak kenduri esok dah kann, blh plak cancel2. haaiisshh..

    ReplyDelete
  8. schaz: ha'a. betul kot tekaan u.

    hazz: hahah cute je! i pun admire her work. tak sangka gitu attitude nya.

    ReplyDelete
  9. heyy...i knw who r u talking about okkkk!!samela kite..rasenye dah 2-3 kali kot email die tp langsung xde reply..sedih gak sbb i nak amek die pun bcos of that good review..mmm ntahla..kene segera cari pelukis henna lain ni and buat good review k so that org lari dari nak amek die..amcam?hahahah

    ReplyDelete
  10. Dila: geram kan??tapi ada hikmahnya at least we know dari awal dia jenis yg tak komited. Anyway setelah i buat research mendalam, pelukis henna paling hebat is cama. Omygod! I swear dlm malaysia ni lukisan henna dia paling halus mcm airbrush miami ink (versi inai) ok? Lawa sgt sgtttttt.
    Search fb: cama couture's hennaNwedphotos

    Malangnya..... Dia di kelantan. But anyway, i swear henna dia paling superb dlm malaysia ni. See for urself n tell me wut do u think. Love.

    ReplyDelete
  11. grrrrr... dh agak dah.. email i pun dia tak reply.. so, kena usha yg lain la nampaknya.. i liokee nabila jamil ;p

    ReplyDelete
  12. apehal kekwat sangat?!!!! puhlisssss la. nak meniaga buatlah cara nak meniaga. choi la.

    ReplyDelete
  13. Miss X, i pun pernah email si polan after baca review dari blogger famous tersebut..dah email, dah isi form, lgsg xreply..last2 dia announce kat blog cuti sebab pregnant..what the?? akhirnya i buat henna kat Jalan TAR jek hehehe

    ReplyDelete
  14. hurm...itulah kadang2 malas nak review lebih2 takut ada yg lupa driri kan miss x. tp ada juga vendor yang baik. hurm.. susah kalo setakat wat henna dah kekwat.mmg xlama la :)

    ReplyDelete
  15. sape pelukis henna tu? reveal kan je.. untuk kebaikan semua orang

    ReplyDelete
  16. tengs for the output. Mmg tgh cari pelukis inai neh.. luckily Cama is in Kelantan.

    ReplyDelete