Thursday, July 14, 2011

APA ADA DENGAN WEDDING MISS X?

This kinda of question pasti bermain di fikiran semua bride to be.

Ada yang memilih perkahwinan yang gah!
Ada yang mahu perkahwinan yang mewah.
Ada yang hendak perkahwinan yang ramai hadir.
Ada yang inginkan perkahwinan yang small and intimate but luxurious.
Ada yang kekal dengan perkahwinan yang tradisional dan jimat ongkos tapi cantik.

But afterall, who doesnt want a beautiful wedding kan? :) .... so do i.

I want a small, intimate beautiful wedding.

Kalau diizinkan Allah swt? Saya mahu majlis pernikahan yang dihadiri hanya keluarga, saudara terdekat dan beberapa orang kawan rapat. Di majlis pernikahan, hanya 50org. Simple, tanpa pelamin. Kalau ada pun deco bunga dlm pasu2 kecik. Majlis siang (waktu petang prefered)-- hi-tea, tanpa nasi minyak yang cliche. Salam2, amik gambar, balik rumah, tido.

- saya suka daylight utk nikah, malam is a no-no. saya tak mahu sampai 200org waktu nikah, sbb nikah kena hayati. Kongsi kegembiraan dgn yg sangat rapat sahaja. Anyway choppp saya tak paham, husband kalau nak solat sunat kena kusyuk, apa guna solat kalau photographer n videographer keliling? Baik tak payah. No nasi minyak for nikah, only reception. saya personally rasa tiada keperluan menjaga hati semua org. Jaga hati ibu bapa dah memadai. Buat apa susah payah nak nikah, balik ada pulak kenduri kat rumah? Pastu ada pulak reception lain. Tak ke membebankan? Taktaulah kalau parents saya nak mcmtu. Entahlah, Masing2 punya cara.

Saya taknak reception saya dihadiri beribu org yg saya tak kenal. Biarlah 100org pun asalkan yg dtg tu share my happiness. Saya nak reception kurang drpd 500 org. Biarlah org kata "buat apa spend RM?k utk kurang 500pax? Tak balik modal! Baik RM?k ko jemput 2000org!!" . Mahu saja saya ckp pada si polan, saya tak mintak pun balik modal. Kalau ada, rezeki mak ayah saya. Kalau takde, rezeki org sekeliling yg datang, luangkan masa, kongsi gembira; sayangi kita n kita sayang mereka. Makanan penting. favors pun saya akan beri makanan. Segala benda perhiasan di badan atau dewan, saya bersyukur je setakat yang keluarga saya mampu.

- logik jemput tetamu yg sedikit adalah supaya mereka gembira sepanjang majlis. Buat apa ajak 2000 org kalau yg dtg lmbt makanan tak cukup n complaint? Lebih teruk lagi yang makan 2-3 round tapi sibuk mengata catering murah tak sampai 10ringgit. Motif? Soal gifts pula, biarlah depa tak boleh simpan buat kenangan, at least to me niat memberi masuk perut tetamu lagi baik, biarlah any form of food. Baju, pelamin, semua tu saya bersyukur je la... Rezeki saya baik sbb ada parents yang memahami.

Apa pun bagi kedua2 majlis, yang saya nak adalah a small-beautiful wedding like i always wanted.

Ps: nak tergelak bila ada sorg rakan bertanya "reception ko jemput brapa org?". "tak sampai 500 pun". "hah??? Kau agak-agaklah kalau nak jimat pun. Jgn kedekut sgt. Aku ni pun ajak 1500 tau kat umah!". Saya senyum je. Dalam hati saya berbisik, tapi simpan sendiri sahaja... Tapi yang zahirkan kepada si rakan "takpela, itu je yang aku mampu.." senyum dan beredar.

- buat apa canang sana-sini, pastu hujungnya majlis anda ala-kadar sahaja? Silent is gold. Baik diam-- kalau majlis biasa2 pun tak salah, kalau majlis extra sikit pun tak salah. Better diam. Betul tak? Kalau nak share, biar habis majlis. At least it's there, bukan sekadar omong kosong...BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

12 comments:

  1. Sokong & suke !!! 1st I tot 1000 guess tu mcm standard, sebab catering sumer offer cheaper price for 1000pax ... But 500 dah cukup kot, utk mereka yg perlu je ...

    Xpayah la nak invite cikgu dr sekolah rendah sampai lecturers kan ... Or jiran 8rows around the house, except for those who knows u personally la ... Yg still can remember your name/face after few years ni ...

    ReplyDelete
  2. betul miss X! i agree.i mempunyai impian yg sama dgn u.just nikah 50org and recep below 1k(mmg below 1k pun sbb xramai kenalan haha).

    ReplyDelete
  3. Aini pun invite nikah less than 100. Reception perempuan 500 orang and bertandang 400 sahaja. I pun kena miss x yang tang org cakap 500 org sikitnya, kedekutlah, budgetlah. Sedih tu memang tapi I memang cakap I nak simple and memorable je supaya takde ahh gopoh kejap pi sana pi sini nak melayan sampai 1000++ tetamu. What??

    I pun nak buat ahh entri guest ni..=))

    ReplyDelete
  4. Babe,

    Agreed on ur point. All we want is an intimate wedding attended by close people only. Mine jemput 600 org, if darab 2 untuk calculation for catering purposes pun baru 1200. Masa 1 ofis tau jemputan i cuma 600, semua senyum sinis. Tapi, peduli apa. It's my money..bukan diaorg pun.

    Buat gah pn org mengata..buat simple pn org mengata. Bukan senang nak puaskan hati semua org. So, kita puaskan hati kita dan ibu bapa saja. Even ms my wedding pun, pagi akad nikah tu, dok bertekak dgn sorang makcik jiran yang suggest i buat pintu gerbang letak apekebenda ntah. Last2 i senyum and ckp, 'xpe la auntie. ini wedding dura. dura buat apa dura suka'

    Haha. Pendek, tapi, best sbb kena right into her face.

    My sis nyer wedding lagi simple. Dia jemput 300 org and if double up for catering, baru 600. Tapi, who cares. Suka hati la.

    I had my wedding from solemnization to reception the way i want. Close and intimate attended by people i love. That's the way it should be. Erk..tapi sorry sbb i tak sempat hantar kad direct to korang sbb da kelam kabut, i bagi pada parents dia je.

    Anyway, i harap u 'tabah' melayan orang yang mengata itu ini. Biasalah. Orang mana boleh tgk kita senang.

    All the best miss x.

    xoxo,
    -dura-

    ReplyDelete
  5. my nikah is a bit ramai because semua tu i sayang. hehehe.. and my reception pun 300 orang sahaja. closest friends and family. mostly is my friends. my father ajak a few je of his friend. because this is my wedding as he say. my sister wedding is much more bigger. i dont like that. i like intimate wedding. i manage to meet up with all my friends and love one.

    ReplyDelete
  6. Wow bestnya uols punya storiessss. I like! Tapi ye la, kita mmg nak wedding yg memorable. Tapi ntahlah pe'el org kita, bagi patchi 2bijik dia kta kedekut. ia suka pulak bila dlm paperbag ada bahulu, kerepek, cupcake. Ntahlah, taste masing2. How ones value some stuff. ada org tak reti appreciate small things, taktau the make, quality and price. So sesuke hati kata kedekut. Kalau org kutuk baulu n kerepek dia, pandai pulak claim dia bagi satu paperbag. Ntah apa2 ntah.... Biarlah wedding saya kecik ke, saya tak heran apa orang cakap. Peduli apa kalau org taktau beza yg mana kaca, yg mana permata. Besar tak semestinya cantik... Just my 2cents

    ReplyDelete
  7. Miss X, how I wish I can hold a small intimate wedding where it is only attended by close relatives and friends. But my parents being the typical Malay opted to have ane event of 1500 pax. I was frustrated because I have always wanted a small, simple wedding but then I realized, if my parents are happy that way, it is only right for me to abide to their request because at the end of the day, my parents' barakah is God's barakah. And I want nothing more than an event that is blessed by God and my parents :).

    ReplyDelete
  8. saya termasuk dalam list tetamu sis tak?!!!! hahaha. takde lah, gurau je. emm betul. jemput orang ramai-ramai tapi tak terlayan, serupa tak payah jemput. kite pun nak majlis yang kecil-kecil je. =)

    ReplyDelete
  9. Osh: i belum decide on bloggers. My mum bg quota kecik je. If vacanr nnti baru i pk. Huhu tu la masalahnya dgn majlis kecik pulak, serba salah... Huhu

    ReplyDelete
  10. oh i wish i cud have lesser invitation for reception too..mula2 discuss dah chantek je invitation 400, then tiber tukar 500, then last2 800 cos based on catering's package.. i pun xtau nak invite sape cos i dont have a big network of frens.. then from mkn dome to buffet style pulak.. from hotel/club to community hall pulak..parents nak jimat.. so cant say anything much.. xpe lah rezeki masing2 kan.. but i xkisah sumer tu..as long ape yg kita nak tercapai.. intimate nikah and meriah+awesome wedding.. (my verangan) ;p haha..

    ReplyDelete
  11. NAK PEGI WEDDING MISS X...................^_^ hihihihi

    ReplyDelete